Warning: Declaration of CycloneSlider_ExportPage::render_page($post) should be compatible with CycloneSlider_WpAdminSubPage::render_page() in /var/www/vhosts/meandmybestfriend.nl/httpdocs/wp-content/plugins/cyclone-slider-2/src/CycloneSlider/ExportPage.php on line 5 Warning: Declaration of CycloneSlider_ImportPage::render_page($post) should be compatible with CycloneSlider_WpAdminSubPage::render_page() in /var/www/vhosts/meandmybestfriend.nl/httpdocs/wp-content/plugins/cyclone-slider-2/src/CycloneSlider/ImportPage.php on line 167 Breed information | Me and My Best Friend Warning: A non-numeric value encountered in /var/www/vhosts/meandmybestfriend.nl/httpdocs/wp-content/themes/Divi/functions.php on line 5560
Select Page

Breed information

De Australische herder is een hondenras dat afkomstig is uit de VS. De oorsprong ligt in Noord-Amerika, waar fokkers Europese en Australische honden kruisten. Tegelijkertijd werden vanuit Europa Merinoschapen eerst naar Australië en later naar de VS geëxporteerd. De herders kregen dus de verwarrende naam Australian shepherd door de schapen.

Uiterlijk De Australian shepherd is een middelgrote hond met afgewogen proporties. De vacht is halflang en licht kruis. Op de kop, de buitenzijde van de oren en de voorkant van de voorpoten is de vacht glad. De vacht heeft een krachtige en wisselvallige kleur. Ze gaat van blue-merle of red-merle tot eenkleurig zwart (black) of bruin (red). Variaties zijn koperkleurige (copper) en/of witte (white) aftekeningen. Bij alle kleurslagen is de kleur rond de ogen meestal wit.

De ogen hebben de vorm van amandelen en zijn middelgroot. De kleur is aan variaties onderworpen en gaat van blauw tot bruin en amberkleurig. Er is een combinatie van deze kleuren mogelijk door vlekjes en marmering. De schofthoogte van teven is 45 tot 52 centimeter en die van reuen 52 tot 58 centimeter, het gewicht is 20 tot 30 kilogram.

Karakter Het ras werd voor echt, hard herderswerk gefokt. Zo zijn ze gefokt om de koeien en schapen te drijven. Ze doen dit op een meer fysieke manier dan bijvoorbeeld Border Collies. De honden zijn dan ook zeer actief en komen het best tot hun recht in handen van actieve baasjes.

Honden hebben dan ook genoeg fysieke inspanningen nodig. Toch is alleen bewegen voor veel Aussies niet voldoende, maar hebben ze ook “denkwerk” nodig zodat de hond niet het slachtoffer van verveling wordt. Het is aan te raden om een leuke hondensport te beoefenen.

De honden zijn waakzaam en hebben een goed herdersinstinct. Toch is het geen klassieke waakhond. De honden zijn in het algemeen vriendelijk.

Hondensport De Australian Shepherd is bij uitstek geschikt om een hondensport mee te doen. Ze worden gebruikt voor Gehoorzaamheid (of Obedience), Behendigheid (ofwel Agility) en ook voor andere sporten als Dogfrisbee treibbal en Breitensport.

Gezondheid Zoals iedere hond en ras zijn er ook bij de Australian Shepherd zaken waar je op moet letten op het gebied van de gezondheid. In zijn algemeenheid is de Australian Shepherd een “gemiddelde” hond is zonder overdrijving. Dat beperkt de risico’s op het gebied van de gezondheid. Toch heeft ook ons ras een aantal gezondheidsproblemen zoals Heupaandoeningen, epilepsie en oogproblemen.

Bron: http://www.ascn.nl/de-aussie/australian-shepherd